خرید یک کامپیوتر کامل و بی دردسر می‌تواند برای شرکت‌ها و خانه‌ها وقت زیادی را برا شما صرفه جویی کند. در این مقاله از اگزونت قصد داریم اطلاعات اولیه برای خرید یک کامپیوتر مناسب برای نیاز شما را فراهم کنیم.

کامپیوترها به صورت کلی شامل یک کیس، یک نمایشگر و لوازم جانبی مانند موس و کیبرد می‌شوند که در این میان در هنگام خرید یک سیستم مناسب، این کیس کامپیوتر است که از همه چالش برانگیزتر است. شما می‌توانید وارد سایت اگزونت شوید و کامپیوتر مورد نیاز خود را در این سایت تهیه کنید. اما لازم است که اطلاعات مهم را در مورد قطعات کامپیوتر بدانید.

نکات کلیدی

  • مورد استفاده‌ی شما از کامپیوتر: اول از همه باید بودجه و نیاز خود را در نظر داشته باشید تا بتوانید یک خرید مناسب انجام دهید. مورد استفاده‌ی شما می‌تواند رکن اصلی خرید کامپیوتر باشد که عملا تعیین می‌کند که شما به چه میزان قدرت پردازش نیاز دارید.
  • بودجه: در کنار مورد اول، بودجه دیگر تعیین کننده‌ی اساسی خرید نهایی شماست. امروزه به دلیل کمیاب شدن قطعات کامپیوتر، قیمت جهانی هر قطعه بیش از حد شده است و این روند ممکن است تا چند سال ادامه داشته باشد. بهترین کار آن است که با در نظر گرفتن نیاز خود، بودجه‌ی خرید یک کامپیوتر مناسب را در نظر بگیرید.
  • سازگاری قطعات: چالش بعدی در خرید یک کامپیوتر، سازگاری قطعات با یکدیگر است. اگر بدون دانش لازم اقدام به خرید یک کامپیوتر کنید، ممکن است قطعات با هم سازگار نباشد و عملا نیاز به تعویض آن‌ها پیدا کنید.
  • امکان ارتقای قطعات: خرید قطعات قدیمی و دست دوم، باعث می‌شود که با گذر زمان عملا ارتقای کامپیوتر غیر ممکن شود و شما نیاز به تهیه‌ی یک سیستم جدید پیدا کنید. شما باید در خرید مادربرد، سازگاری با نسل‌های جدید پردازنده و رم را در نظر داشته باشید.
  • توازن قطعات: اگر قدرت قطعات با هم توازن نداشته باشند، در سیستم شما یک "گلوگاه" اتفاق می‌افتد. گلوگاه به معنی محدود شدن قطعات قوی‌تر، به دلیل ضعف قطعات ضعیف‌تر است که باعث می‌شود نتوانید از سیستم خود نهایت بهره را ببرید.

 

در ادامه یک به یک قطعات کامپیوتر را برای شما شرح می‌دهیم تا بتوانید بسته به نیاز خود و در نظر داشتن توازن و سازگاری،‌ قطعه‌ی مورد نظر خود را بیابید.

قطعات اصلی یک کامپیوتر شامل موارد زیر است:

  • پردازنده
  • مادربرد
  • رم
  • کارت گرافیک
  • حافظه
  • پاور

پردازنده

پردازنده در اصل مغز کامپیوتر شماست و در سیستم‌های اداری، خانگی و رندرینگ مهم‌ترین نقش را ایفا می‌کند. اگر شما در لحظه از چند نرم افزار به صورت همزمان استفاده می‌کنید، باید به پردازنده توجه ویژه‌ای داشته باشید. همیشه در خرید کامپیوتر پردازنده را در اولویت قرار دهید.

همه‌ی پردازنده‌های کامپیوترهای پی‌سی، از تولیدات دو شرکت اینتل و AMD هستند. امروزه رقابت میان این دو تولید کننده بسیار نزدیک شده و این امر به بالا رفتن کیفیت نهایی کمک شایانی کرده است.

به صورت کلی می‌توان گفت که هر دوی این تولید کنندگان پردازنده‌های بسیار خوب و پر سرعتی تولید می‌کنند و شما باید بنا به بودجه و نیاز خود، یکی از این دو برند را انتخاب کنید.

عموما پردازنده‌های اینتل در سرعت پردازش، و پردازنده‌های AMD در تعداد هسته‌ها و تردها برتری دارند. این بدان معنا نیست که پردازنده‌های AMD سریع نیستند و پردازنده‌های اینتل تعداد هسته‌های کمی دارند. اما برتری هر کدام از این دو برند، در مواردیست که گفته شد.

 

به صورت کلی پیشنهاد ما به نسبت نیاز شما به شرح زیر است:

  1. برای کامپیوترهای رده پایین:
  • پردازنده‌های سری Core i3 نسل دهم یا یازدهم اینتل به همراه گرافیک مجتمع (در ادامه در مورد گرافیک مجتمع بیشتر توضیح خواهیم داد)
  • پردازنده‌های سری Ryzen 3 AMD به همراه گرافیک مجتمع

  1. برای سیستم‌های میان رده:
  • پردازنده‌های سری Core i5 و Core i7 نسل دهم و یازدهم ایتل به همراه گرافیک مجتمع
  • پردازنده‌های سری Ryzen 5 AMD به همراه گرافیک مجتمع

  1. برای سیستم‌های رده بالا
  • پردازنده‌های سری Core i7 و Core i9 نسل دهم و یازدهم اینتل با گرافیک مجتمع
  • پردازنده‌های سری Ryzen 7 AMD به همراه گرافیک مجتمع

کارت گرافیک

وقت آن رسیده که توضیحی در مورد گرافیک مجتمع در پردازنده‌ها بدهیم. اول از همه باید بدانید که کارت گرافیک گران قیمت‌ترین قطعه در کامپیوترهاست و به همین خاطر برای سیستم‌های اداری و خانگی که پردازش گرافیکی انجام نمی‌دهند چندان مناسب نیست. از این رو ایتل و AMD، در پردازنده‌ی خود یک پردازنده‌ی گرافیکی نیز قرار دادند تا این خلع را پر کنند. شما با کمی هزینه‌ی بیشتر نسبت به پردازنده‌هایی که گرافیک مجتمع ندارند، یک CPU با گرافیک مجتمع تهیه می‌کنید و میلیون‌ها تومان در هزینه‌ی کارت گرافیک صرفه جویی می‌کنید.

در سری‌های میان رده و بالا رده، گرافیک مجتمعی که پردازنده‌های AMD و اینتل در اختیار شما می‌گذارند، یک گزینه‌ی بسیار خوب برای مصارف شرکتی است و به هیچ عنوان شما نیاز به یک کارت گرافیک پیدا نخواهید داشت. اما باید در نظر داشته باشید که این پردازنده‌ها دمای بیشتری تولید می‌کنند و پیشنهاد می‌شود یک خنک کننده یا فن CPU با کیفیت تهیه کنید.

مادربرد

زمانی که می‌خواهید یک مادربرد برای سیستمتان خریداری کنید، مهم‌ترین مسئله سازگاری با پردازنده و پشتیبانی از فرکانس رمی است که می‌خواهید به این مادربرد متصل کنید.

حتما باید در نظر داشته باشید که مادربرد‌ها سوکتی برای پردازنده دارند که باید با آن سازگار باشد. یعنی شما هرگز نمی‌توانید یک پردازنده‌ی AMD را بر روی ماردبردی که برای اینتل طراحی شده قرار دهید. همچنین امکان قرار دادن یک پردازنده‌ی نسل جدید بر روی مادربردهای قدیمی‌تر وجود ندارد.

همانطور که پیش‌تر گفته شد، مسئله‌ی بعدی که باید در نظر داشته باشید پشتیبانی از فرکانس رم است. اگر شما یک رم با فرکانس 3200 داشته باشید و مادربرد شما تا 2400 را پشتیبانی کند،‌ شما عملا 2400 مگاهرتز از توان رم خود را دریافت می‌کنید و این باعث می‌شود نتوانید از تمام پتانسیل سیستم خود بهره ببرید.

مورد بعدی اتصالات یک مادربرد است که باید بسته به نیاز خود این مورد را نیز در نظر داشته باشید. اتصالات USB Type -C و تاندربولت اگر در جریان کاری شما تاثیر گذار هستند، بهتر است هزینه‌ی بیشتری برای مادربرد بپردازید و گزینه‌هایی را تهیه کنید که از این اتصالات بهره‌مند باشند.

RAM

حافظه‌ی رم دیگر قطعه‌ی اساسی سیستم شماست. اگر میزان رم شما در کامپیوتر کم باشد، در اجرای نرم افزارهایی که نیاز به رم زیاد دارند مشکل خواهید داشت. سال‌هاست که استاندارد DDR4 جدیدترین نوع برای رم‌ها به شمار می‌آید و برای یک سیستم امروزی کاملا مناسب است.

شما برای سیستم‌های اقتصادی 8 گیگابایت، برای سیستم‌های میان رده 16 و برای سیستم‌های رده بالا 32 گیگابایت رم لازم خواهید داشت.

حافظه SSD و HDD

در سال‌های گذشته با گسترش حافظه‌های SSD قیمت آن‌ها نیز کاهش پیدا کرده است. به طوری که امروزه حتی برای سیستم‌های اقتصادی نیز یک گزینه‌ی بسیار خوب است.

پیشنهاد می‌کنیم بسته به نیاز خود حجم حافظه‌ی سیستم را در نظر بگیرید و از ترکیب یک هارد دیسک برای فایل‌های حجیم، و یک SSD برای اجرای سیستم عامل و نرم افزارهایی که نیاز به سرعت بالا دارند استفاده کنید.

پاور

از آن‌جایی که شما برای یک سیستم اداری و خانگی که بازی بر روی آن اجرا نمی‌شود از کارت گرافیک استفاده نمی‌کنید، نیاز شما به پاور پایین می‌آید و می‌توانید با یک پاور حدود 500 وات سیستم خود را تغذیه کنید.

سعی کنید از استاندارد حداقل 80 پلاس برونز استفاده کنید که بازدهی بالاتر و صدای کمتری در سیستم خود داشته باشید.